LES VILLES

PARIS (PARIZ)

Više od bilo koje druge metropole Pariz budi našu maštu: grad umetnosti i umetnika, boemskih četvrti, izuzetne kuhinje i visoke mode. Ovo je takođe grad nauke i duha, revolucionarnih ustanaka, ali pre svega grad ljubavi!

U gradu je prisutan sveukupni utisak o pažljivo planiranoj izgradnji. Veliki bulevari i avenije u harmoniji sa lepotom i originalnošću umetničkih dela, stvaranih kroz tok istorije, bilo da se radi o katedrali Notre-Dame, Luvru ili Ajfelovom tornju. Da ne spominjemo magiju uskih uličica u starom delu grada, izvan centra, i šarm uličnih kafića i bistroa, gde je nekako najbolje upoznati suštinu ovog grada: njegove ljude.

 LYON (LION)

Lion je poznat po svojim istorijskim i arhitektonskim znamenitostima, od kojih se većina nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine. Jedan je od najstarijih centara za proizvodnju fajansa i majolike, u periodu renesanse postaje centar proizvodnje i trgovine svilom, u 19. veku važan industrijski grad, a u Drugom svetskom ratu centar pokreta otpora. Ekonomski, Lion je glavni centar za bankarstvo i hemijsku i farmaceutsku industriju.

Lion je centar francuske gastronomije, jer se u samom gradu, ali i u njegovoj okolini nalaze se najbolji francuski kuvari. Ova reputacija potiče i od toga što se najpoznatije francuske vinogradarske regije nalaze u blizini Liona: Beaujolais i Côtes du Rhône. Grad je poznat po svojim jutarnjim grickalicama uz koje se obično popije čaša lokalnog vina. U Lionu, gastronomija se smatra umetnošću.

MARSEILLE (MARSELJ)

Marseille je po veličini drugi grad u Francuskoj, a njegov karakter je određen povoljnim položajem luke u Lionskom zalivu, na Sredozemlju. Pogodnosti koje ova luka pruža za povezivanje sredozemnih pomorskih puteva sa severnom Evropom, koristili su i njeni najstariji stanovnici, pre 2600 godina. Marseille je kombinacija bogatog i jedinstvenog nasleđa i jako dinamičnih kulturnih aktivnosti, a uz sve to grad je smešten na izuzetno povoljnom mestu, u zalivu s mnogo prelepih uvala. Sve veći broj svetskih putnika, koji posećuju Marseille i njegovu širom sveta poznatu okolinu, oduševljavaju se brojnim ostrvima, načičkanim oko luke koja dominira svojom veličinom. Najpoznatije ostrvo je Chateau d’If, na kojem je bio zatočen grof Monte Kristo.

Sa svojih 25 pozorišta, 10 koncertnih dvorana, operom, nacionalnim baletnim ansamblom, filmskim studijom, zatim nekoliko vrlo poznatih rep grupa, Marseille se može uvrstiti u velika umetnička središta Evrope. Ovaj grad se može pohvaliti i sa svoja 22 muzeja i centra kulturne baštine. Mnogobrojni umetnici svetske klase imaju svoj studio u Marseilleu, a u ovom gradu se održavaju mnogi festivali na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Advertisements